ZAKAJ TAKO HITRO IZGUBIMO MOTIVACIJO?

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste se odločili za novo pot v svojem življenju, nato pa izgubili motivacijo, še preden ste dobro začeli?

Mogoče je bila to odločitev za bolj zdravo življenje, za nove poteze v partnerstvu, samostojna poslovna pot ali pa nekaj drugega. Na začetku ste bili polni zagona, navdušenja, motivacije… kar naenkrat pa ste OBUPALI, vaši cilji pa so obviseli visoko nad oblaki. Verjetno vas je preplavilo razočaranje, da vam še ena stvar v življenju ni uspela, kar pa vam ni prav nič pomagalo. Nasprotno! Počutili ste se še bolj nesposobni. Tudi sama sem imela v svojem življenju veliko stvari, ki sem jih začela, a nikoli končala. Ali pa sem jih začela in jih na to PONOVNO začela še 1000-krat, ker sem v procesu do cilja vedno odnehala. Ni in ni mi bilo jasno, kako lahko vedno izgubim motivacijo, če se nekaj resnično odločim in si to želim. Na to, pa se mi je megla končno razblinila in danes vam želim povedati to, kar sem se naučila sama. Ne! Niste nesposobni, “problemček” se skriva nekje drugje.

Ko boste prebrali spodnje besede, vam bo marsikaj postalo jasno. Končno boste lahko nehali obtoževati sami sebe in preprosto razumeli, zakaj vam je zmanjkalo motivacije in kako speljati stvari do konca, ne glede na to, da je začetni zagon minil.


Motivacijski izdelek – ŠKATLICA SAMOZAVESTI

Naroči TUKAJ


Če bi bolje poznali “sestavo” sebe, nam ne bi bilo potrebno občutiti razočaranja nad samim seboj. No, pa se začnimo spoznavati. Imamo čustva, imamo telo in imamo misli. Vsak del ima svojo funkcijo. Ena izmed funkcij, ki jih čustva in misli opravljajo, so tudi zaščita nas samih. Čustva in misli skrbijo za nas vsak trenutek našega življenja. Predvsem, pa se intenzivno pokažejo takrat, ko smo v nevarnosti. A nevarnosti ne zaznajo le takrat, ko smo zares v nevarnosti, ampak tudi takrat, ko je pred nami nekaj neznanega.

Kadar se lotimo nekaj novega, nekaj kar ne poznamo, nekaj kar nam je tuje, se čustva in misli postavijo v bran in nas želijo odvrniti od nekega dejanja, ker tega ne poznajo in posledično ne vedo ali je to za nas res dobro ali slabo. Lahko bi rekli, da misli in čustva ne marajo drastičnih sprememb in raje ostajajo v svoji coni udobja (tistega kar poznajo), saj so tako prepričane, da smo varni. Želijo nas odvrniti stran od nečesa, v resnici pa sami mislimo, da smo ponovno izgubili motivacijo in nam ponovno nekaj ni uspelo.

Naučimo se na primeru: Odločimo se, da bomo odprli svoje podjetje. Naši možgani so prejeli to informacijo, ki pa jo tudi razčlenijo. Začne se razmišljanje: “Mi bo uspelo? Verjetno. Kdaj mi bo uspelo? Ne vem. Kaj pa, če ni ne bo uspelo? Kako bom potem zaslužil denar in preživel?” Nato pa svoj lonček pristavijo še čustva: “Obstaja verjetnost, da ne bom imel denarja za preživetje?” – Ok, sprožili bomo strah. Strah se sproži, nam prereže krila in tako kot smo omenili že na začetku; naši načrti o samostojni poslovni poti obvisijo visoko v zraku. Enako se nam zgodi, tudi na ostalih področjih, npr. če želimo izgubiti kilograme ali pa se lotiti nekaj novega.

Če dobro pomislimo in pogledamo globlje ugotovimo, da pravzaprav ni šlo za izgubo motivacije, ampak za to, da bomo izgubili svojo cono udobja in sigurnosti. 

Se sprašujete kako potem zares uspeti in si uresničiti svoje sanje? Tako, da stopite iz svoje cone udobja, prepoznate kaj se dogaja v vaši glavi in telesu ter sledite svojim sanjam, v kolikor so zares velike in za vas PRAVE. Kadar vemo kaj se nam dogaja in zakaj, stvar veliko lažje rešimo in ne glede na vse, naredimo korak naprej.

Mogoče je to, da boste za osebni uspeh, morali stopiti iz cone udobja,  za vas malo slabša novica, a pridobili ste eno veliko bolj pomembno. Pridobili ste to, da razumete, da so to naravni odzivi vašega telesa in četudi vas kdaj “prime”, da bi na poti do svojega cilja obupali, se ne krivite, obtožujte, sploh pa se ne imejte za nesposobne in manjvredne. Čisto vsi se na poti k spremembam srečujemo z istimi stvarmi, ker je to NARAVNO.

Imejte se radi in si dovolite tvegati.

Z ljubeznijo,

Maja Mesić Štrubelj, angelska terapevtka in svetovalka.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja