TRMA IN OBSOJAJOČI POGLEDI

Prisrčen pozdrav vsem staršem …

Na svoj mail sem prejela nekaj vprašanj glede vzgoje. Ja, starševstvo je res poklic, ki ga redko kdo zares opravlja samozavestno in je med tem časom prepričan, da vedno vse dela prav. Zakaj je tako?

1. Zato, ker je vsak izmed nas svoja osebnost. Vsi nosimo s seboj različne izkušnje iz preteklosti. Že samo s svojim partnerjem/-ko dojemate različne situacije in dogodke čisto drugače … zato ni “čudno”, če kdaj pride do nesporazumov.

2. Zato, ker je vsak otrok osebnost zase, ki na svoj način dojema svet okoli sebe.

Univerzalen recept zato za vzgojo otroka NE OBSTAJA, ker to kar je pomagalo meni, še ne pomeni, da bo pomagalo tebi … Ker to, kar deluje pri mojemu otroku, še ne pomeni, da bo delovalo pri tvojemu. Seveda pa to ne pomeni, da si med seboj ne smemo izmenjevati mnenj in vzeti tistega, kar nam bo pomagalo.

Sedaj pa vprašanje … malo sem ga skrajšala, ker je bilo kar dolgo, bom pa vsekakor zajela bistvo.

Mamica 3 letnega fantka sprašuje, kako naj reagira ob izpadih trme. Mamica je priznala, da jo je vseh teh izpadov že kar strah. Omenila je, da se včasih svojega sina kar malo boji, predvsem pa ne ve, kako naj se ob napadih spopada s svojo okolico, saj živi pri svoji tašči in ob vsakem otrokovem izpadu, dobi cel kup grdih pogledov in obsojanj “kaj je naredila iz svojega otroka oziroma njenega vnuka”.

Draga mamica … Najprej naj omenim, da vas POPOLNOMA RAZUMEM! Ne samo kot vzgojiteljica, vendar tudi kot mama, saj se nahajamo v istem obdobju. Želim vas razveseliti, da je obdobje trme ZGOLJ še eno OBDOBJE v otrokovem razvoju, ki je NUJNO potrebno. Ne glejmo na trmo zgolj iz negativnega vidika, ampak poglejmo vse pozitivne stvari, ki nam jih prinaša (čeprav se strinjam, da je to obdobje za starše lahko zelo naporno).

Otrok se je pričel zavedati samega sebe in svoje volje, kar pomeni velik plus. Normalno je, da je začel izražati svoja čustva in želje. Trma je čudovita stvar, saj predstavlja močno voljo, motivacijo in kasneje možnost, da se bo vaš sin lahko razvil v močno osebnost, ki bo znala postaviti meje sebi in drugim ter vztrajala pri tistih ciljih, ki si jih bo v življenju zastavila.Ne pozabite, da noben vrhunski športnik nebi mogel dosegati vrhunskih rezultatov, če ga nebi naprej gnala močna TRMASTA volja.

Pri izpadih trme sta predvsem pomembni dve stvari.

  • To, da znate postaviti zdrave meje in od njih ne ODSTOPATE, ter
  • da v času otrokovega izpada stojite otroku ob strani in mu daste vedeti, da ga razumete.

2. točka nikakor ne pomeni, da otroku ko se začne glasno jokati in metati ob tla, vse dovolite in mu daste to, kar tisti trenutek želi, ampak to, da mu razločite zakaj ste se tako odločili, da mu poveste, da razumete da je jezen, ampak mu ta trenutek tega kar želi ne morete dati, lahko pa skupaj poiščeta drugo rešitev. Dovoliti mu morate, da izrazi svoja čustva in da ven iz sebe vso jezo in bes. Ne obsojajte, če cepeta z nogami. Naj da iz sebe vse kar mora, sprejmite to. Če tega ne bo storil in bomo na vsak način želeli njegov izpad prekiniti ali celo ignorirati bo svoja čustva potlačil. Sam bo to razumel, kot da ni slišan in njegova čustva niso pomembna. Pri tem je pomembno le, da zavarujete okolje, njega, sebe in ostale, ki so prisotni da koga ne poškoduje. Ko napad mine vam svetujem, da se na štiri oči ponovno pogovorite, predvsem pa mu dajte priložnost, da spregovori tudi on.

Čas je, da začnemo gledati z drugačnimi očmi. Menim, da bi nas veliko bolj moralo skrbeti za otroke, ki so ves čas mirni, tihi, pridni in ki nam ustrežejo ob vsaki naši prošnji, kot pa glasnim posameznikom, ki odločno izrazijo svojo voljo.ZAKAJ? Ker se zna zgoditi, da bodo takšni tudi kot odrasli … in zagotovo si nihče ne želi, da bo kruta okolica z našim otrokom delala, kar bo hotela, on pa jim bo na vsakem koraku kimal, ustregel in pri tem pozabil nase in svoje občutke. Čeprav se strinjam, da je vzgoja mirnega, ubogljivega otroka veliko, veliko lažja in prijetna, kot vzgoja otroka, ki se nam v dnevu 10-krat vrže po tleh in kriči po svoje, ne glede na to kje se nahajamo. Priznam, da si zagotovo vsi kdaj želimo takšnega otroka, a to le, če pogledamo kratkoročno. Na dolgi rok gotovo ne … vedno obstajajo lažje poti, a največjo vrednost ima tista, v katero vnesemo svoj čas in voljo. Seveda to ne pomeni, da bodo vse mirne in ubogljive otroke kot odrasle izkoriščali. Nekateri otroci so takšni že po svoji naravi. Obstaja pa ta možnost, v kolikor otrokom ne dovolimo, da izrazijo svoje mnenja, čustva, občutke … in vedno znova zatremo vse njihove izpade, ter jih želimo imeti ves čas “pod kontrolo – na vrvici”.

Glede vašega sobivanja s taščo in ostalo okolico …

Poskusite na lep in miren način tašči razložiti, da se trudite po najboljših močeh in da otroci v razvoju prehajajo skozi določena obdobja. Ko boste to storili, poskusite čim bolj izklopiti mnenja drugih. Vi ste mama svojemu otroku in sami veste, da delate najbolje za njega, kot le znate in morete. Pustite obsojanja drugih in se ne obremenjujte z njimi. Ljudi, ki se raje ukvarjajo z vsemi drugimi, kot s seboj boste na vsakem koraku srečali zelo veliko. Ponavadi kritizirajo tisti, ki sami nosijo v sebi veliko negativnosti in ki ne poznajo situacije v kateri ste. Tako pač je … v življenju je najlažje kritizirati, a te ljudje gotovo v sebi niso srečni. Tisti, ki imamo otroke, ki so že šli čez to fazo, vas gotovo ne obsojamo tako, da glavo gor in ne poslušajte drugih.

Hvala za vaše vprašanje in srečno naprej. Zaupajte vase in bodite ponosni na vašega sončka, ker kaže močno voljo do življenja in stvari, ki so pomembne njemu.

 

Če imate tudi vi zame kakšno vprašanje mi pišite na mail maja@naslonisename.com ali pobrskajte pod kategorijo SVETOVANJA. Vsako sredo sledi odgovor …

Vabljeni tudi, da pobrskete pod kategorijo IZDELKI. Tam vas čaka čudovita ŠKATLICA SREČE za vaše sončke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja