TO SI MORA PREBRATI VSAKA NOSEČNICA…

Na moji spletni strani www.naslonisename.com ste si lahko prebrali, da sem mamica dvema majhnima sončkoma, tretji pa se nam pridruži v letu 2017.

Od spočetja naprej je pomembno kako se bodoča mamica počuti. Vsi pretirani napori ali negativna čustvena stanja na vašega otroka ne vplivajo dobro. Jaz pravim, da bi ženske morale biti doma vseh 9 mesecev, se povezovati z otrokom, sproščati in pripravljati na najbolj pomemben dogodek v svojem življenju – prvo srečanje s svojim otrokom. Nekaterim se mogoče zdi vse to smešno, vendar kaj je 9 mesecev proti celemu vašemu življenju in življenju vašega otroka? V nosečniškem obdobju je čas, da skrbite zase in da dovolite drugim da vas razvajajo.

»Otrok se rodi le enkrat, zato ni vseeno kako se rodi!«

Pri prvem otroku se na porod nisem posebno pripravljala. Z možem sva se udeležila obvezne šole za starše v domačem zdravstvenem domu, to pa je bilo vse. Bila sem prepričanja: »Še vse so rodile, bom pa še jaz!« To je res, še vse ženske so rodile. Vprašanje pa je KAKO? Kadar se pogovarjam z ženskami, ki imajo porod že za seboj, ter jim omenim da je porod lahko tudi čudovit, skoraj vse mislijo da sem »padla na glavo« ali pa da sem imela tako srečo, da je otrok »padel ven kar sam«. Vendar pa nič od tega ne drži. V podrobnosti obeh porodov se ne bom spuščala, bom pa omenila vse pomembne stvari ki vam jih želim sporočiti. Za seboj imam dva popolnoma različna poroda. Prvega, na katerega se nisem pripravila nič in katerega se spominjam z grenkim priokusom in drugega, na katerega sva se oba z možem dobro pripravila, poskrbela za dodatno podporo, si izbrala porodnišnico, ki nama je najbolj ustrezala in katerega se spominjam s toplino v srcu.

Prvi porod je sicer potekal brez zapletov, sta ga pa spremljali dve negativni stvari ki bi ju želela spremeniti. Prva je, da sem med popadki uporabljala masko z dušikovim oksidom in druga, da se je porod končal z epiziotomijo. Po porodu sem se prve tri tedne ukvarjala samo z lajšanjem bolečin in oskrbo šivov po epiziotomiji. Kasneje so mi povedali da v mojem primeru ni bila nujno potrebna oziroma če že, bi bila poškodba lahko veliko manjša.

Bili so težki dnevi, dnevi pri katerih bi brez podpore moža verjetno obupala.

Ko sem zanosila drugič sva se z možem odločila, da se na porod bolj pripraviva. Udeležila sva se porodne šole (ne šole za starše). Ko sva izvedela kakšen vse je lahko porod mi je bilo v trenutku žal da tega nisem vedela že prej. Spraševala sem se zakaj nam tega nihče ne pove. Odločila sva se da naju bo pri porodu spremljala tudi DULA – OBPORODNA SPREMLJEVALKA. To je bila zagotovo najboljša odločitev ki sva jo sprejela. Zadnji mesec pred porodom sva se odpeljala na Jesenice, kjer sva si ogledala porodnišnico. Bila sva navdušena in vedela sva, da se bo najin drugi otrok rodil tam.

Najina deklica se je peti dan čez rok odločila, da naju spozna. Skupaj z DULO smo se odpeljali na Jesenice. Porod je potekal brez zapletov. Rodila sem s podporo MOŽA in DULE, brez kakršnih koli drugih protibolečinskih sredstev. Moje prve besede po porodu so bile: »OH KAKO ČUDOVIT POROD«.

»Ja, da se! Da se roditi umirjeno in sproščeno, ter preprosto slediti ritmu svojega telesa«.

Še danes mi je globoko v sebi žal da tako ni bilo že prvič, vendar vem in zaupam da se vse zgodi z razlogom.

Med mojim prvim in drugim porodom je bila ogromna razlika. Verjetno se sprašujete zakaj je uporaba smejalnega plina name vplivala negativno. Sama uporaba maske s plinom je v meni nekaj spremenila in moj materinski čut je v prvih urah po porodu, ki so najpomembnejše da se s svojim otrokom spoznava in poveževa ostal nekje zadaj. Vse to sva mogla z mojim prvim sončkom razviti in nadoknaditi šele v kasnejših mesecih njegovega življenja. Šele pri drugem porodu sem lahko občutila vsa resnična čustva ter občutke, ki jih mama lahko občuti ko rodi svojega otroka. Skupaj s svojo deklico sva se povezovali in uživali. Z vzpostavitvijo dojenja nisva imeli niti najmanjšega problema. Razlika se je opazila tudi v kasnejših mesecih po porodu. Obe z deklico sva bili sproščeni in mirni. Bila je najbolj zadovoljen in nasmejan dojenček, kar sem jih kdaj videla.

S tem zapisom želim spodbuditi vse bodoče mamice, da se na porod pripravite. Pomembno je, da sledijo vašim željam in da se počutite varne. V kolikor porod poteka brez zapletov in če je le mogoče se izognite protibolečinskim sredstvom. Ne pravim, da so slaba. Nekatere ženske jih potrebujejo iz takšnih ali drugačnih zdravstvenih razlogov in v tem primeru smo lahko hvaležni da obstajajo. Kadar pa vse poteka tako kot mora, pa mi verjemite da je nekaj najlepšega, ko čarobnosti poroda občutite s trezno glavo.

Porod je najbolj globok, intenziven in čustven dogodek v življenju ženske in otroka katerega se boste spominjale celo življenje. Vredno se je pripraviti, vredno se je poglobiti in vredno je razčistiti vse svoje strahove, predno stopite v porodno sobo. Pogovorite se z nekom, ki vam je blizu, z nekom ki vas razume in mu zaupajte svoje občutke. Tako si boste zaupale, bile pripravljene in sproščene, da stisnete k sebi svojo malo dušico, ki ste jo nosile pod srcem celih 9 mesecev. Jaz se na svoj tretji porod pripravljam še bolj, kot sem se na drugega…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja