Pogosto ne razumete drugih ali pa drugi ne razumejo vas?

SPOZNAJTE SVOJE PRIORITETE – prepoznajte svoje občutke in lažje razumite druge.

 

Poznate občutek, ko se vam pripeti nekaj česar niste pričakovali in vam je ob tem neprijetno? Se vam je kdaj zgodilo, da vas je nek dogodek ali dejanje druge osebe prizadelo, niste pa točno vedeli, zakaj ob tem občutite tako veliko žalost? Prav tako pa tudi oseba nasproti vas, ne razume, zakaj je v vas vzbudila tako negativna čustva in reakcije?

 

Temu rečemo “ŠUMI KOMUNIKACIJE” in nerazumevanje.

 

Naj vam povem, da vas vaši bližnji skoraj zagotovo niso prizadeli namerno, ko se nekaj ni izpeljalo tako kot ste pričakovali. Gre le zato, da imate z osebo, s katero ste prišli v konflikt različne poglede na stvari in različne PRIORITETE.

 

Da boste lažje razumeli, kaj želim povedati, bom razložila na primeru:

 

Primer 1: Ana in Tadej sta bila že dlje časa dogovorjena, da Tadej Ani pomaga pri magistrski nalogi. Na dan, ko sta bila dogovorjena Tadej obvesti Ano, da bosta morala delo prestaviti, saj je prišlo do nenačrtovanega nogometnega treninga. Ana se je počutila potrto in v sebi je imela občutek, da ji Tadej noče pomagati in jo je pustil na cedilu. V resnici ni bilo tako. Tadej si resnično želi pomagati Ani in ji tudi bo, vendar po njegovem treningu. Anine in Tadejeve prioritete se razlikujejo. Ani je na prvem mestu IZOBRAZBA oziroma dokončanje magistrske naloge, ter ZANESLJIVOST. Tadeju pa je na prvem mestu nogometna KARIERA.

 

Ko razumemo, da imamo v življenju različne poglede in prioritete, je živeti v sožitju in sočutju z ostalimi ljudmi, ki nas obdajajo veliko mirnejše in bolj razumevajoče. Ni res, da vedno ko ste razočarani, da so vas hoteli namerno prizadeti. Mogoče so samo poslušali sebe, svoje srce ter želje. Poleg tega pa ne pozabite, da ste za svoje občutke in čustva odgovorni sami.

 

Zato ponovno poudarjam, da je pogovor pri odnosih ključen. S pogovorom lahko spoznamo drugega, ga razumemo, ter mu dopustimo, da živi svoje življenje, brez da bi negativno vplival na nas.

 

Če se kdaj počutite prizadete, pa še sami ne veste zakaj, je čas da si oblikujete svoj seznam prioritet in ga podelite tudi ljubljenim osebam.

 

»Prioritete so vse tisto, kar vam veliko pomeni in čemur dajete v svojem življenju poudarek«.

 

Naredite test, ter si oblikujte tabelo svojih prioritet. Ko boste točno vedeli katere so, se boste tudi lažje odločali pri odločitvah pri katerih imate dvome. Prav tako, pa boste drugim lažje razložili, zakaj ste v določeni situaciji tako odreagirali kot ste. Izberite si vsaj 10 prioritet iz tabele spodaj, lahko pa dopišete tudi kakšne svoje. Oštevilčite jih od 1 (najpomembnejša) do 10. Isto naj stori tudi oseba, ki vam je blizu. Nato primerjajta svoje prioritete.

 

SEZNAM PRIORITET – Katere so tvoje?

USPEH PRAVIČNOST
LJUBEZEN FINANCE
ZDRAVJE PROSTI ČAS
DRUŽINA OSEBNA RAST
VERA ZABAVA
PRIJATELJSTVO RED
KARIERA BOGASTVO
PAMET VLJUDNOST
POGUM ZVESTOBA
VESELJE ZGOVORNOST
ČAST DOMIŠLJIJA
SLAVA SVOBODA
SOČUTJE SPOLNOST
POPUSTLJIVOST UMIRJENOST
VARČNOST ZAUPANJE
POMOČ PRIZNANJE

 

Želim vam čudovit dan, Maja Mesić Štrubelj, svetovalka in predavateljica

INDIVIDUALNO SVETOVANJE: maja@naslonisename.com

Naš Center

Paradišče 9, 1293 Šmarje Sap

E-mail naslov

maja@naslonisename.com

Telefon

031 356 801
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja