ODNOS DO SEBE

SREČA SE ZAČNE V TEBI…

Najpomembnejše spoznanje do katerega lahko prideš je, da se vse začne in konča pri tebi. Ali si vedel/a da je svet okoli tebe točno tak kakršnega vidiš ti. Da ima svet do tebe takšen odnos , kakršen odnos imaš do sebe ti. To je lahko za vse nas odlična novica, saj nam sporoča da je vse  v naših rokah in da lahko vse spremenimo. Lahko pa je ta novica tudi slaba in ji preprosto ne verjamemo. Ne verjamemo kako se nam lahko dogajajo stvari, nesreče, ki si jih NE želimo, če pa je vse res samo v naših rokah. Ja, vse skupaj se sliši malo čudno, ampak greva na začetek.

Vprašaj se kakšen odnos imaš do sebe? Kako se pogovarjaš sam/a s seboj? Kakšna je tvoja reakcija, ko se pogledaš v ogledalo? Kako skrbiš za svoje telo? S kakšno hrano ga hraniš? Kako skrbiš za svojo osebno rast? Se poslušaš, ali raje ugodiš drugim da si nebi mislili kaj slabega? Uh, veliko vprašanj! Večina ljudi se jih ne vpraša vse dokler se jim ne sesuje svet pot nogami.

Dober odnos do sebe in to da se poznamo, da vemo kaj nas polni in kaj ljubimo je NAJPOMEMBNEJŠA stvar na svetu. Če imamo dober odnos s seboj, če se imamo radi, če se s seboj lepo pogovarjamo imamo dober odnos tudi z drugimi. Če smo prijazni sami s seboj, je z nami prijazna tudi okolica. Če znamo sebi postaviti meje ker vemo do kje segajo naše zmožnosti in se NE izčrpavamo, bodo meje spoštovali tudi drugi.

Smo edinstveni in neponovljivi!

Nekoč v preteklosti smo to vedeli potem pa se nam je zgodil en dogodek ali slaba izkušnja, da smo na ta stavek začeli pozabljati ali pa smo mu preprosto nehali verjeti. Čas je da se ga ponovno spomnimo. Mogoče včasih celo mislimo, da smo samozavestni in se spoštujemo, vendar pa temu vedno ni čisto tako.

To koliko zares spoštujemo sami sebe lahko hitro preverimo. Vsak dan nam majhni znaki ves čas kažejo ali se imamo res radi. Spodaj smo vam pripravili kratek test, skozi katerega lahko spoznaš koga postavljaš na prvo mesto, ter koga zares spoštuješ. Sebe ali druge?

Zabeleži si tisti odgovor, ki je resničen pri tem pa bodi do sebe iskren.

Ali vsakodnevno kritiziraš sam/a sebe in ali se v svoji koži zares počutiš dobro:

 Zjutraj ko vstaneš in se pogledaš v ogledalo?

  1. Se ljubeznivo nasmehnem in pozdravim.
  2. Vsak dan sem bolj razočaran/a nad svojim izgledom, frizuro in zabuhlimi očmi.

 Ko izbiraš oblačila za v službo/šolo?

  1. Oblačila hitro oblečem in se pohvalim kako danes dobro izgledam.
  2. Oblečem skoraj vsa oblačila v svoji omari, a se na koncu še vedno ne počutim dobro in sproščeno

 Ali si res znaš vzeti čas zase:

Kakšne so tvoje prehranjevalne navade?

  1. Vsak dan si vzamem čas za kakovostno kosilo z vsemi potrebnimi hranili, ki jih moje telo potrebuje.
  2. Moji obroki so sestavljeni pretežno iz »fast food« prehrane, ki jo pojem med vožnjo z avtomobilom.

Ali si iskren/a s seboj in ali se znaš postaviti na prvo mesto:

V službi imaš goro dela. Si izčrpan/a, nervozen/a in utrujen/a. Čutiš, da potrebuješ počitek in komaj čakaš da prideš domov. Nato srečaš prijatelja, ki te prosi za uslugo. Tvoj odziv je:

  1. Prosiš ga, če lahko preložita obveznost na drug dan in mu razložiš, da danes potrebuješ počitek.
  2. Greš preko svojih meja in mu ustrežeš, da na tebe nebi gledal grdo.

Ali s seboj komuniciraš spoštljivo:

Kako se pogovarjaš sam/a s seboj, ko  se ti nekaj ponesreči?

  1. Se nasmehneš in umirjeno poskusiš popraviti napako.
  2. »Oh ti butelj (ali katera koli druga žaljivka), kako si neroden/a!«

Pomembno je tudi kakšne misli imaš pred spanjem. Ali komaj čakaš da se ta grozni dan konča, ali se uležeš v posteljo s hvaležnostjo in zadovoljstvom, ker si danes storil/a veliko lepega?

Opravil/a si zgornji test in odgovoril/a na vprašanja. V kolikor si vsaj na eno vprašanje odgovoril/a s številko 2, je čas da to poskusiš izboljšati.

Življenje je prekratko da bi pozabili nase, da bi bili ves čas slabe volje in da bi se v svoji koži počutili slabo. Ko začneš odkrivati lepote sebe se ti odpre nov svet, ki je tako čudovit da se nikoli več ne želiš vrniti nazaj. Odloči se za ta prvi korak!

ZARES JE VREDNO!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja