OČKA JE CAR, KAJ SEM PA JAZ?

Ta teden je v moj inbox priletelo spodnje vprašanje:

“Sem mamica fantku, ki ima 4 leta. Trenutno nimam zaposlitve, zato sva s sinom večino dneva doma. V vrtec ga peljem zelo pozno in ga grem iskat takoj po kosilu, da sva čim dlje skupaj. Večkrat se mi zdi, da ga dolgočasim in noče biti z mano. Zanima me ali je normalno, da je sin tako navezan na svojega očeta? Ves čas sprašuje samo, kje je oči, kdaj bo prišel oči, vse mora narediti oči (ga obleči, mu dati hrano, ga skopati, ga peljati na igrišče …). Včasih imam občutek, da mene preprosto ne mara ali pa delam pri vzgoji nekaj zelo narobe. Dostikrat me njegove besede prizadanejo. Očka je car, jaz pa odletim kot “gumb od gat” takoj, ko se pojavi. Ali je to zgolj obdobje in se bo čez čas spremenilo?”

Odgovor:

Draga mamica, glavo gor in ne obremenjujte se preveč. Otroci skozi odraščanje in spoznavanje sveta izrečejo marsikaj, pa ne zato, ker bi nas hoteli prizadeti. Sami delujejo v trenutnih občutkih in ne razmišljajo kako bomo njihove besede sprejeli odrasli. Sama menim, da ste zagotovo dobro mama. Že sam vaš zapis, zaskrbljenost in vaše vprašanje kaže na to, da vam nikakor ni vseeno.

Otroci prehajajo skozi določena obdobja. Prepričana sem, da se bo situacija kmalu obrnila in bo kmalu prišel čas, ko vas bo tako vzljubil, da bi se z vami najraje kar poročil. Pride obdobje, ko je car očka in pride obdobje, ko je “taglavna” mama … in lahko pride celo obdobje, ko bo največja frajerka babica ? .

Obstaja pa tudi druga, čisto logična razlaga zakaj je lahko temu tudi tako. S svojim sinkom večino časa preživita skupaj, ves čas ste mu na razpolago in zanj skrbite. Lahko bi rekli, da ste mu postali malo samoumevni, medtem ko z očkom ni tako. “Aha … mamica je ves čas ob meni in bo zame naredila vse, očka pa ne more biti z mano, ker gre v službo. Želim si, da bi bili vsi skupaj. Očka pogrešam.”

Jaz vam svetujem, da si kdaj vzamete čas zase in za cel dan ali dva oddidete na kakšen kratek oddih. Tako boste malo zadihali, očku in sinu pa boste pustili, da si vzameta svoj “moški” prosti čas. Prepričana sem, da ko se boste vrnili domov, da se bo situacija spremenila in bo sinek (pa verjetno tudi očka) že nestrpno pričakoval svojo drago mamico. Tako boste hitro videli, da ste tudi vi še kako pomembni v življenju svojega otroka … in tega se bo spomnil tudi vaš sin, ki je mogoče na to, da tudi mamica lahko kdaj kam gre, malo pozabil. ?

Z ljubeznijo, Maja

 

Če imate tudi vi zame kakšno vprašanje mi hitro pišite na mail maja@naslonisename.com. Naslednja sreda bo hitro tukaj :).

V kolikor bi se želeli z menoj srečati osebno, pobrskajte pod kategorijo SVETOVANJA, na strani pa vas čakajo tudi čudoviti izdelki, ki bodo pomagali vam, vama in njim (vašim malčkom), do lepšega in srečnejšega življenja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja