NAPOTKI ZA SREČEN ZAKON, PARTNERSKO ZVEZO

DA V ZAKONU DOSEŽEMO USPEH JE POTREBNO DELO

»Na začetku najine zveze je bilo vse tako čarobno. Nesporazumov ni bilo, če pa so bili sva vse rešila sproti. Potem pa se je začelo…«

Zgornjo trditev zagotovo poznamo vsi, ki smo že nekaj časa v zakonu ali partnerski zvezi.

»Tako kot za vsak uspeh, se moramo tudi v partnerskem odnosu ves čas truditi.«

Ko spoznamo osebo ki nam je všeč, na njej opazimo same lepe stvari. Svojo pozornost namenjamo vsem pozitivnim lastnostim, ki jih ima. »Metuljčki v trebuhu«, vznemirjenost in navdušenost nam preprečujeta, da bi videli stvari, ki nas motijo oziroma nam niso všeč.  Vsem prijateljem in prijateljicam svojo novo dekle/fanta opisujemo kot čudovito in »popolno« osebo za nas.  Po določenem času skupne zveze pa pride čas, ko nas »metuljčki« v trebuhu počasi zapustijo. Takrat gledamo bolj jasno in pri partnerju lahko opazimo tudi kaj kar nas zmoti. To seveda ne pomeni, da moramo zakon ali partnersko zvezo končati, vendar se moramo naučiti živeti z osebo, s katero nismo enaki.

 »Bistvo partnerske zveze je, da si med seboj pomagata, da en ob drugem postajata vedno boljši osebi.«

Želimo vam predstaviti nekaj dejstev (v katerih boste našli tudi nasvete), ki vam bodo pomagali v partnerski zvezi/zakonu bolje razumeti situacije.

1. ŽENSKE IN MOŠKI SMO SI MED SEBOJ RAZLIČNI!

Zavedati se moramo, da smo si različni. Naše mišljenje se razlikuje. Vedeti moramo, da imamo različne potrebe, zato spoznavanja med partnerjema nikoli ni konec. Po večini smo ženske bolj čustvene od moških. Potrebujemo več pogovora, razlage in nežnosti. Če  ima ženska npr. težave v službi ji pomaga, da se z nekom pogovori in svoje občutke nekomu zaupa, med tem ko moškim pomaga, da težavo čim hitreje izklopijo in svojo pozornost preusmerijo drugam. Ne govorimo da smo vse ženske in moški enaki in zgoraj napisani stavek drži za vse. Govorimo o večini. Če se tega zavedamo lahko lažje funkcioniramo. Ko moški vidi, da je ženska v stiski naj ji prisluhne. Tako se bo hitro počutila bolje. Ko ženske vidimo da je v krizi moški in o tem ne želi govoriti, ga pustimo na miru in mu dajmo svoj čas, odklop in potrebno sprostitev, ki jo potrebuje.

2. ZAVEDATI SE MORATE, DA NIHČE NI VAŠA LAST!

Ko z nekom živite ali ste z njim v zvezi  še ne pomeni, da je oseba vaša last. Ne vsiljujte mu/ji stvari, ki jih imate radi vi. Če je nekaj všeč vam, še ne pomeni da mora biti všeč tudi vašemu partnerju ali partnerki. Naučite se živeti sami s seboj. Naučite se preživljati čas sami s seboj. Seveda je pomembno, da svoj čas preživljate tudi s svojim partnerjem, vendar v tem primeru poiščita nekaj, kar veseli oba. Lahko partnerju/partnerki poveste, da vam veliko pomeni, če gre z vami npr. na nek dogodek, vendar ne bodite jezni (predvsem pa ne bodite zamerljivi), če se ga iz utemeljenega razloga vseeno ne bo udeležil/a. Poskusite razumeti, da lahko vas določena stvar veseli, vašega partnerja/partnerko pa spravlja v neprijetni položaj. Nikar ga ne silite, da se počuti slabo.

Ko z nekom živite ali ste v zvezi še ne pomeni, da ga imate pravico nadzorovati in mu vsiljevati/ukazovati stvari. Pomembno je da se dogovarjate, nikakor pa svojega partnerja/partnerko ne postavljajte v podrejeni položaj, brez svojega mnenja in besede.

»Določena oseba vam je bila namenjena zato, da skupaj hodita, rasteta, si pomagata in olajšata življenje.«

3. PUSTITE PARTNERJU ČAS ZASE!

Za žensko: Kadar bo želel vaš fant/mož na klepet s prijatelji, se ne počutite užaljene. Moški potrebujejo svoj čas in moško družbo. To ne pomeni, da vas ne ljubi in vas pušča samo. Včasih preprosto potrebuje čas zase…

Za moškega: Tudi ona potrebuje čas za prijateljice ali dejavnosti, ki jo veselijo. Nekatere ženske več, druge manj. Ko ženske postanejo mamice si ta čas včasih težko vzamejo. Opazujte jo kdaj to potrebuje in ji priskočite na pomoč. Videli boste, da bo boljše volje, bolj sproščena  in srečna.

4. POKAŽITE SVOJEMU PARTNERJU PRAVO VREDNOST!

Pri svojemu partnerju/partnerki morate spoznati kaj je tisto, kar ga/jo osrečuje, kaj mu/ji je pomembno in kdaj se čuti varnega/varno in ljubljenega/ljubljeno. Spoznajte kateri jezik ljubezni govori. Kaj ga/jo osreči. Ali potrebuje ljubeče besede, ali potrebuje dotike, mu/ji veliko pomenijo drobna presenečenja… Ko to ugotovite, to poskusite čim večkrat narediti/povedati.

Za žensko:  Dajte svojemu partnerju mesto »moškega«.  Povejte mu, da brez njega ne bi delovale tako  dobro, da se brez njega ne počutite tako varne in da ste zaradi njega boljše. Pokažite mu, da je steber na katerega se lahko vedno naslonite.

Za moškega: Pokažite ji, da je za vas na prvem mestu. Kadar se ženska počuti cenjeno, je preprosto srečna. Pregovor kot je: »rožico je potrebno ves čas zalivati«, povsem drži. Pripravite ji kakšno presenečenje, postorite kdaj kaj po stanovanju, predvsem pa spoštujte vso njeno delo, ki ga opravlja za vaju ali vajino družino. Pogosto nam lahko stvari postanejo samoumevne. PAZITE!

5. POGOVARJAJTE SE!

»Pogovor je v zakonu ali partnerski zvezi nujno potreben. Povejte kaj vas teži, povejte kaj vas je prizadelo, priznajte ko naredite napako…«

Za žensko: Če mu ni do pogovora, ga ne sprašujte preveč v podrobnosti in ne »vrtajte« predaleč. Kadar ima moški težave, jih želi čim prej izklopiti. Pomagajte mu preusmeriti pozornost drugam in zagotovo se bosta imela oba lepše. To ne pomeni, da težave, ki ogrožajo vajino zvezo ne rešita, vendar da, izbereta čas za pogovor takrat, ko sta oba pripravljena.

Za moškega: Poslušajte jo! Potrebuje nekomu izliti svoje občutke, svoje težave ali svoje veselje. Vi ste ji najbližje in ima vas najraje, zato bo izbrala vas. Potrebuje vas! Ne dovolite, da si za svojega sogovornika izbere koga drugega.

6. PRILAGAJAJTA SE!

Kakor koli že, ko dva živita skupaj se morata prilagajati. Ugotovili smo že, da sta dve različni osebi in četudi sta si zelo podobna bo zagotovo pripeljalo do situacije, pri kateri se ne bosta strinjala. Naj enkrat popusti eden, drugič drug. Ne kregajte se za stvari, za katere vam je mogoče vseeno samo zato, da bi obveljala vaša beseda.

7. VZEMITA SI ČAS ZASE!

Na začetku zveze si želita ves svoj čas nameniti en drugemu. Lahko pa vas zanese, ko si ustvarita družino. Otrokove potrebe so na prvem mestu in lahko minejo meseci ali celo leta, ko bosta ugotovila, da na izlet še nista odšla sama. Poskušajte aktivirati babice, dedke, prijatelje, sestro, brata, strica, teto… za dve uri bo zagotovo vsak rad priskočil na pomoč, vidva pa si bosta napolnila baterije in obudila svojo ljubezen. Se splača!

Ko se zavedamo vseh zgoraj naštetih dejstev lažje razumemo določene situacije, ki nam jih prinese življenje. Predvsem pa moramo biti srečni in povezani sami s seboj. Znati moramo spoštljivo postaviti meje, in meje drugega tudi spoštovati. Imejmo se radi! Življenje je lepo, če si ga takega  naredimo!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja