KO SE V PARTNERSKI ZVEZI ZAČNEJO PREPIRI… »Tega se mi ne da več prenašati!«

Zadnjič mi je čudovita ženska rekla: »To kar počne on, meni res ni potrebno gledati. Tega se mi ne da več prenašati!«

V partnerski zvezi slej ko prej naletimo na odkrivanje napak pri drugem partnerju. To je »normalen pojav«, ki se pojavi pri vseh parih. Med seboj smo si različni, zato imamo različne poglede na stvari, poleg tega pa čisto nihče izmed nas ni popoln. Vsak izmed nas na ramenih nosi SVOJ nahrbtnik. Kaj smo vanj naložili iz svojega življenja in prejšnjih vez je odvisno od nas, vendar zagotovo ni čisto prazen.

»Najbolj pomembno se je zavedati svojih napak«.

Ko v zvezi pride do obtoževanja drugega partnerja je to zaradi našega lastnega EGA, ki nam šepeta ali pa včasih že kar kriči: »On pa meni že ne bo to delal, tako se do mene ne bo obnašal, kdo misli da je…« in od nezavedanja ali nepriznavanja lastnih napak.  In ko pride do tega trenutka, je to za nas resno opozorilo, da je čas za ukrepe. Čas za odkrit pogovor.

»Če si dva povesta kaj enega moti pri drugem, imata možnost stvari spremeniti«.

KAJ JE ODKRIT POGOVOR:

Odkrit pogovor je pogovor, ko se dva odločita, da bosta VSE kar ju teži povedala en drugemu (in ne vsem ostalim, ki v situacijo niso vpleteni), da bosta prisluhnila en drugemu na miren način in dala možnost samemu sebi, da se začneta zavedati, da se kdaj tudi motita in svoje napake priznata. Tukaj ego nima veliko prostora in takrat je bolje, da ostane v ozadju in iz vas govorijo zgolj čustva in ljubezen.

»Ko priznamo svoje napake, je potrebna akcija, da jih odpravimo«.

Če se vama je uspelo pogovoriti na miren način, sta prišla do spoznanja kaj in kje so vajine napake. Sedaj je čas, da napake drugega postavite na stranski tir in se posvetite zgolj svojim. Ni dovolj, da svoje napake zgolj priznaš, vendar tudi, da nekaj narediš, da jih odpraviš. Vse kar morete dati svojemu partnerju pa je čas, ki ga potrebuje. Nekateri negativni vzorci so v nas tako zakoreninjeni, da potrebujemo svoj čas, da jih spremenimo. Povejte svojemu partnerju kakšno podporo potrebujete in približno v kolikem času bi vam uspelo določeno stvar izboljšati. Ko si razjasnita kaj si želita in kaj lahko pričakujeta en od drugega postanejo stvari preproste.

»Največjo napako, ki jo delamo v partnerski zvezi je, da do partnerja/ke nismo iskreni in mu/ji ne povemo, kaj nas teži«.

Če svojih napak ne vidimo, jih ne moremo spremeniti. Poglejmo to še na primeru.

»Andreja moti pri Ani, da ne vidi nobene dobre stvari, ki jo naredi. Zelo dobro pa opazi vse tisto, kar mu ni uspelo narediti. Ano moti pri Andreju, da je nikoli nikamor ne pelje oziroma, da skupaj več ne preživljata koristno svojega časa«.

Ana je oseba, ki žal najprej opazi vse tisto, kar ni bilo narejeno. Samoumevno ji je, da morajo biti stvari urejene. Klub temu, da se Andrej trudi vzdrževati red, Ana tega ne opazi. Zelo hitro pa opazi nered in da doma ni nič naredil. Andreja to spravlja v slabo voljo.  Andrej je oseba, ki se najbolje počuti doma. Ni človek presenečenj. S  tem sicer ni nič narobe, če ima ob sebi isto osebo. Vendar ker Ana ni takšna jo to teži. Dokler se nista odkrito pogovorila, so njun odnos spremljali prepiri in pritoževanje en nad drugim. Ker je v odnosu potrebno tudi nekaj dela in prilagajanja drugemu, sta skozi pogovor ugotovila kaj morata pri sebi izboljšati. Dogovorila sta se za časovni okvir, ko bosta poskusila stvari izboljšati. Tako postopoma razvijata tudi potrpežljivost, ki je izredno dragocena vrlina.

VČASIH EDEN OD PARTNERJEV NI ZA POGOVOR

Žal boste kdaj lahko naleteli tudi na gluha ušesa. Včasih imajo ljudje težavo s priznavanjem svojih napak. Nahajajo se v frekvenci, kjer so vsega krivi drugi. V tem primeru, boste morali postaviti jasno mejo. Pojasnite mu, da tako ne morete živeti in se vrnita na grajenje osnovnih temeljev. Na list papirja napišita, kaj pričakujeta eden od drugega in kaj lahko k zvezi prispevata sama. Nato pojdita od točke do točke in razdelajta vajina pričakovanja. V kolikor ni mogoče tudi to, se boste žal morali odločiti ali vas zveza v kateri ste obremenjuje in dela nesrečne ali vas polni z veseljem. Včasih je bolje, če se poti razidejo…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja