KJE NAJTI ČAS ZA PARTNERJA IN KAJ POČETI SKUPAJ, KO SE NAMA RODI OTROK

Trden in dolgoletni partnerski odnos lahko zgradita le dve zreli osebi, ki se zavedata, da grajenja nikoli ni konec.

Ta teden je v moj Mail priletelo vprašanje s področja partnerstva, ki se glasi tako:

“Živjo! Odkar sva postala starša, čutim, da sva se oddaljila. Zanima me kako in kje najti čas en za drugega sedaj, ko imava dojenčka (ki zapolni ves najin čas)? Hvala!”

Naše čudovito življenje nam ves čas postavlja nove in nove preizkušnje. Ko postanemo starši se skoraj zagotovo zgodi, da pridemo do preizkušnje tudi na partnerskem področju. Kadar se partnerja zavedata kaj en drugemu pomenita in kadar se zavedata, da bo potrebno malo več truda vložiti v organizacijo in sam odnos, se ponavadi ne pojavijo večje težave. Kadar pa temu ni tako lahko hitro pripelje do prepirov, oddaljenosti in razhoda. Najpogostejša situacija je, da partnerja ves svoj čas začneta posvečati drobnemu majhnemu bitjecu, ki jima je ukradlo srce, na svoj odnos pa kar malo pozabita ali pa preprosto ne najdeta ali ne znata najti časa en za drugega.

Seveda nas dojenček v prvih mesecih potrebuje ob sebi in se naše življenje nekoliko spremeni. Postanemo omejeni kam in kdaj lahko gremo in kaj lahko počnemo. A pozor … kjer je volja je tudi pot. Ne glede na to, si lahko utrgamo koščke skupnega časa s partnerjem in počnemo skupaj veliko koristnih stvari.

Spodaj navajam nekaj nasvetov, ki sva jih zasledila midva in verjamem, da bodo pomagali tudi vama.

  • Vsak večer, ko malo bitjece zaspi, si vzemita 10 min za kratek sprehod. Četudi nimata varstva lahko Baby elektronsko varuško povežeta s svojim telefonom in sta tako brez skrbi, če bi se dete zbudilo, ob enem pa sta dovolj blizu, da hitro prihitita domov v kolikor vaju bi otrok potreboval. Lahko je kratek sprehod okoli hiše ali po bližnji okolici. Med sprehodom naj bo vajina naloga, da vsak pove vsaj 5 lepih stvari, ki so se mu v dnevu pripetile ali za katere je hvaležen. Med sprehodom je prepovedano govoriti o vseh slabih stvareh, ki so se zgodile čez dan, saj je ravno to napaka večine parov. V kolikor ne izpolnjujeta še svojega poslanstva in hodita v klasično službo za katero čutita, da vaju ne osrečuje, vaju to zagotovo izmuči. Ko po napornem dnevu prideta domov, razlagata en drugemu vse slabe stvari, ki so se zgodile in tako podaljšata čas razočaranja in izčrpavanja samega sebe še v svojem domu. Tako ustvarjata vedno več negativne energije in vibracije, ki niso dobre ne za vaju, ne za vajinega otroka.
  • S partnerjem si pripravita piknik v dnevni sobi. Pripravita si vajine najljubše prigrizke, pogrnita odejo, prižgita glasbo, ki vama je všeč, zaplešita, zabavajta se, tekmujta kdo pove bolj smešno šalo, spominjajta se vajinih začetkov, odprita penino, kot da bi kaj proslavljala in prižgita svečke. Uživajta en ob drugem in se sprostita.
  • Ne pozabita na vsakodnevne majhne pozornosti: Ni potrebno, da imata obletnico ali rojstni dan, da se presenetita. Presenečenja kar tako so najslajša. Organizirajta in izmislita si svoje “praznike” ter jih praznujta. Kupite partnerju majhno presenečenje, izdelajte ga sami (na Pinterestu imata ogromno idej, kako ljubezensko darilo enostavno izdelati doma) ali poklonite rožico, ko bo to najmanj pričakoval. Lahko si pomagata tudi z mojo ŠKATLICO ISKRENOSTI in vsak dan partnerja presenetite s pohvalo, lepo mislijo, komplimentom, ki ga nastavite tam, kjer bo najmanj pričakoval.
  • Kupita ali izdelajta si partnerske družabne igre in se jih ob večerih igrajta. Poiščita otroka v sebi in se igrajta različne družabne ali pa partnerske družabne igre. To vaju bo sprostilo in nasmejalo. Lahko si jih izdelata kar sama ali pa si priskrbita že izdelane. Tudi tukaj si lahko pomagata z mojo ŠKATLICO POVEZOVANJA, kjer vaju čaka 20 različnih vprašanj, ki bodo poglobila vajin odnos, ob enem pa bosta ustvarila čisto svojo igro SPOMIN, ki se jo lahko igrata tudi kasneje.
  • Poskusita skupaj oditi v spalnico in računalnik, telefon, tablico … pustita v drugi sobi. Se vama je kdaj zgodilo, da ležita v postelji in brskata vsak po svojem telefonu, namesto da bi se posvetila en drugemu? Svetujem vama, da telefon in podrobne naprave namenoma “pozabita” v drugi sobi in posvetita svoj čas en drugemu. Četudi samo v tišini ležita objeta, bosta za vajin odnos storila veliko več, kot če brskata vsak po svojem telefonu.
  • Poskusita si vsak teden, na 14 dni ali vsaj 1x na mesec vzeti čas samo zase (odvisno kako pogosto si lahko uredita varstvo). To naj bo načrtovan zmenek npr. vsak torek. Zapišita si ga v urnik. Če vama zmanjka idej, kam bi še lahko šla in se zabavala, naj zmenek vsak teden organizira drug. Enkrat naj predlaga kam bi šla eden, drug teden drug. Vmes pa imata najmanj 14 dni, da se spomnita, kje še nista bila ali kje se lahko zabavata in še bolj povežeta. Opcij je ogromno, samo malo je potrebno pobrskati po spletu.

Tako, zgoraj je nekaj primerov za katere ne potrebujeta veliko časa, denarja ali posebno organiziranega varstva (razen pri zadnji točki). Vse se da, če se le želi … in vedno se lahko najde izgovor (če se želi). Zato le pogumno.

Ob vsem tem pa ne pozabita na pogovor, povejta kaj vaju moti, povejta ko potrebujeta oddih ali čas s prijatelji in se preprosto ljubita. Ljubita tako, kot na začetku vajine zveze.

Potrebujeta en drugega in potrebuje vaju vajino majceno bitjece, zato se splača potruditi.

Želim vama čim več koristno preživetega časa skupaj.

 

Če imate tudi vi zame kakšno vprašanje, ga z veseljem pričakujem, preberem in nanj odgovorim vsako sredo. Pišite mi na maja@naslonisename.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja