KAKO NAJ NEHAVA KRIČATI EN NA DRUGEGA?

Ta teden je v moj inbox priletelo vprašanje iz področja partnerstva:

“Pozdravljeni, svojega partnerja zelo ljubim. Včasih imam občutek, da brez njega nebi zmogla, saj zares uživam, ko sva skupaj in ga močno pogrešam, ko nisva skupaj. Se je pa najina zveza znašla nad nekakšnim prepadom. Partner vse pogosteje hodi okoli s prijatelji, nima več časa zame in tudi ko sva skupaj mi daje občutek, kot da se me je naveličal in mu težim. Pogosto se kregava in skoraj ne mine teden, da nebi drug na drugega močno kričala. Ne znava se več mirno, lepo pogovoriti in najin pogovor se zaključi tako, da vstane in zapusti hišo. Jaz se počutim zelo obupana in vse to me močno boli. Ali je najina zveza obsojena na propad?”

Hvala za vaše vprašanje.

Vsak partnerski odnos je nova čudovita priložnost, da najdemo sebe, to kar si želimo, ozdravimo stare rane in zaživimo srečno. Čisto vsak odnos … slab ali lep. Vsaka oseba, ki se nahaja v vašem življenju vam nekaj sporoča. Ta stavek gre verjetno marsikomu na živce in si sam pri sebi misli: “Nehajte nakladati, eni so preprosto rojeni bedaki” (se opravičujem izboru besed). Nekateri se res obnašajo neprimerno in nikakor niso za vas, vendar vi ste tisti, ki ste to osebo opazili in ki ste jo pritegnili v svoje življenje. Kadar do tega pride, pomeni da v sebi nosite nekaj podobnega. To ne pomeni, da ste tudi vi slabi, vendar da v sebi iz preteklosti nosite določene slabe občutke, ki ste jih potlačili in želijo, da jih končno spustite odleteti ter jih predelate.

Vaše vprašanje se nanaša bolj na vajino komunikacijo, o kateri bom kasneje napisala nekaj napotkov kako jo lahko izboljšata, pred tem pa se mi zdi bolj smiselno, da začnemo pri temeljih vajine zveze. Ne, vajina zveza ni obsojena na propad, če sta OBA pripravljena globoko pogledati vase in si priznati določene slabosti, katere lahko vsak trenutek izboljšata. Vendar pozor … izboljšata lahko LE SVOJE slabosti in ne od drugega. Vsak zase bo moral narediti nekaj na sebi.

Torej … najprej si odgovorita na vprašanja: Kaj si v zvezi želita? Kaj vama je pomembno? Kaj vaju moti in predvsem ZAKAJ?

Ko si bosta odgovorila na ta vprašanja, bosta vedela za kaj točno se trudita in tudi vajina komunikacija se bo posledično lahko izboljšala.

Svetujem vama, da na list papirja opišita vajino popolno partnersko zvezo. Lahko pišeta tudi po točkah. Pišita v sedanjikunpr.: Se spoštujeva, se mirno pogovarjava, si pomagava pri hišnih opravilih … Ko to naredita, si seznam oglejta in označita tiste stvari, ki so obema najbolj pomembne. Nato isto naredita še s stvarmi, ki si jih v zvezi ne želita. Na ta način bosta že naredila prvi korak do boljše komunikacije, saj se bosta bolje spoznala. Ko sta si zapisala kaj vaju moti, je čas da vsak pri sebi analizirata zakaj vaju to tako moti. Večino vzorcev nosimo iz svojega otroštva.

Vzemi si čas in se vrni nekaj let nazaj. Spomni se oseb in dogodkov, ki so te zaznamovali in prizadeli. Mogoče si se počutila manj vredno, mogoče je oče neprestano nekam odhajal, mogoče mama ni nikoli upoštevala tvojih želja itd. Glede na to, da te moti, da te partner pušča samo, te ne posluša in si želiš biti ves čas z njim (in ne sama), se razlog, da te to tako moti najverjetneje vleče še iz otroštva. Osebe so druge, občutki, ki jih občutiš pa isti. Čas je, da se s tem soočiš in ozdraviš. Nič ni narobe, če si kdaj sama. Izkoristi ta čas zato, da delaš tisto kar veseli tebe. Na ta način lahko najdeš odgovore za čisto vse stvari, ki ti grejo pri partnerju “na živce”.

Zares zreli smo takrat, ko ne krivimo za vse težave drugega, vendar se odgovorno vprašamo zakaj je temu tako…

…in ko počasi začneš luščiti svoje plasti, ki jih ne potrebuješ več iz sebe se ponavadi partnerski in drugi odnosi sami od sebe izboljšajo.

Sedaj pa še na kratko glede komunikacije.

“Problem slabe komunikacije ni v tem, da se partnerja nebi bila sposobna pogovoriti, vendar da se kljub pogovoru ne znata razumeti.”

Torej … ko vas nekaj moti to JASNO in GLASNO povejte svojemu partnerju. Ne igrajte se igric “slika je, zvoka ni”, ker zelo hitro lahko pride do še več nesporazumov, ki vajini zvezi nikakor ne bodo pomagali. Nehote se lahko zgodi, da vas partner preprosto ne bo razumel, vi pa si boste v svoji glavi naredili predstavo, da to počne namerno in vas želi prizadeti, je nesramen … itd., kar ni res. Če se partnerjevo vedenje po vašem glasnem sporočilu ne spremeni, mu ponudite še rešitev. Jasno natančno rešitev po kateri se boste počutli bolje.

Primer slabe komunikacije: “Za vse druge imaš čas, samo zame ne. Nikoli se ne zmeniš zame.”

Primer dobre komunikacije: “Želim si, da vsak torek greva sama na večerjo in se posvetiva drug drugemu”.

Ko partnerju razlagate kaj vas moti bodite ob tem spoštjivi in opišite zgolj njegovo dejanje, ne pa njegove osebnosti, ki ste mu jo določili vi.

Primer slabe komunikacije: “Oh kako si nesposoben! Vidim, da bom morala celo žarnice začeti menjati sama.”

Primer dobre komunikacije: “Želim si, da takrat ko si doma, opraviš opravila v hiši. Včeraj nama je pregorela luč v kuhinji”.

Zagotavljam vam, da se vam bo z upoštevanjem zgornjih nasvetov življenje kmalu spremenilo na bolje, ker tisti ki resnično nekoga ljubi in si iskreno želi izboljšati odnos, nikoli namerno ne prizadane ljubljene osebe. V večini primeru gre zgolj samo za nerazumevanje … ko stvari postanjejo jasne, postanejo tudi enostavne.

 

Če imate tudi vi zame kakšno vprašanje ali pa mogoče občutek, da sami ne boste zmogli razrešiti vseh preteklih vzorcev in vam primankuje poguma, vabljeni da pobrskate pod kategorijo SVETOVANJA.

Pod kategorijo IZDELKI pa vse zaljubljene čakata dva čudovita izdelka iz področja partnerstva.

Ne pozabite, da vam je moj mail maja@naslonisename.com ves čas na voljo in da se že veselim vaših vprašanj in naslednje srede, ko se zopet povežemo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja