ČUSTVA VSEH VRST – kako delujejo?

Se je že katera kdaj trudila izvajati vaje iz področja osebne rasti, poznala ogromno tehnik, globoko v svojem srcu pa čutila, da stvari ne potekajo tako kot bi morale? Ste se spraševale, zakaj vam stvari ne delujejo in se ne glede na vse niste počutile v redu.

 

Jaz sem se mnogokrat. Zakaj stvari ne delujejo vam, ne vem. Lahko pa vam iskreno in pristno opišem enega izmed razlogov, zakaj stvari niso delovale meni. Čeprav sem imela občutek, da sem super in je na ven izgledalo vse super, sem imela izredna nihanja v razpoloženju. Moja mentalna stabilnost ni bila tam, kjer sem želela, da je. Navznoter nekaj ni delovalo.

 

Naučila sem se, da ni “pozitiven” tisti, ki je na zunaj ves čas vesel in nasmejan, kot nam v teoriji govorijo marsikatere knjige, ampak tisti, ki je iskren in se sprejema takšnega kot je. Pa ne samo sebe, ampak tudi druge.

 

Spregovorimo nekaj o čustvih. Od kje pravzaprav pridejo? Čustva se odzivajo na naša prepričanja in poglede na situacije, ki se nam dogajajo. Kadar govorimo o “dobrih” čustvih nimamo težav. Težava nastane, ko se pojavijo “slaba” čustva. Naš um si v glavi ustvari nek scenarij, ki pa se nam kasneje podre. Takrat nastopijo čustva in v sebi začutimo jezo, žalost, strah …itd. Čustva, ki si jih noben ne želi čutiti in čustva, ki jih “ne smemo čutit”, ker moremo biti ves čas pozitivni.

 

Tako sem dolgo delovala jaz, pa nisem prišla daleč. Gremo malo globlje. Seveda moremo biti pozitivni, trenirati svojo miselno naravnanost in se optimistično odzivati na dogodke. To je vsekakor številka ena. To moremo početi vsakodnevno, saj se na podlagi našega mišljenja in odzivanja na dogodke odzovejo tudi naša čustva. Bolj boste pozitivni in z zaupanjem gledali na stvari, bolj bodo vaša čustva v ravnovesju. (To je izredno pomembna tema, a danes pišemo o drugih stvareh).

 

VENDAR!!

 

V življenju se nam zgodijo situacije, katerih nismo predvideli, da se nam bodo zgodile. Tako kot se je nama rodil sinček s težkimi telesnimi primanjkljaji – če vzamemo najtežji primer. Vsi imamo vsakodnevno takšne in drugačne dogodke. Dogodki, ki jih ne načrtujete vas pretresejo, um prepozna različne situacije kot slabe in vaša čustva se odzovejo. V tem trenutku je pomembno, da si jih priznate in sebe sprejmete takšnega kot ste, predvsem pa si odpustite. Ne riniti z glavo skozi zid, zatirati čustev in si ponavljati, kako ste pozitivni, če tega v notranjosti ne čutite. Ne bo delovalo! Zato moremo biti v prvi vrsti iskreni s seboj.

 

Jaz sem v celem procesu pretresljivih dogodkov na nek način zaprla svoje srce, da mi nič ni moglo do živega, a ko ljubezni ne sprejemaš, jo sčasoma ne moreš niti več dejati. Kot bi okoli sebe postavili zid in ne dovolite, da karkoli pride skozi njega. Ali mi je za to žal? Nikakor, reagirala sem kot sem takrat najbolje znala. Zagotovo je bilo v tem tudi nekaj pozitivnega in prepričana sem, da sem s tem, ko sem pozabila “jokati” zato v tistem trenutku dobila neverjetno moč in borbenost za nekoga drugega, ki je vse prestavila naprej. Ampak to lahko počneš le kratek čas. Medtem, ko se boriš za drugega, nikoli ne smeš pozabiti nase. Stvari so se nalagale in počasi je v meni nastajala praznina ne glede na to, da je na zunaj vedno zgledalo vse super in imam ogromno teoretičnega znanja iz knjig in izobraževanj. Kot sem napisala … ničesar ne obžalujem, saj sem skozi vse to preko lastne izkušnje ponovno spoznala čudovite modrosti, vsekakor pa je potrebno sprostiti in pozdraviti vsa čustva, ki se kadarkoli v preteklosti niso, zato da lahko uravnovesiš vsa področja življenja.

 

 

Za konec … lepo je biti pozitiven, a še lepše je biti pozitivno PRISTEN in ISKREN sam s seboj. Ko dosežeš to, kar je PROCES in se ne zgodi čez noč, stopiš na čudovito pot in zdi se ti, da lahko dosežeš čisto vse… in v tistem trenutku imaš prav. 🙂

 

____

Si želiš svoj proces osebne rasti nekoliko olajšati? Na voljo imaš ŠKATLICO SAMOZAVESTI, ki ti bo z nasveti in nalogami pomagala, da hitreje dosežeš spremembe, ki si jih želiš. Svojo lahko naročiš TUKAJ.

_____

 

Želim vam čudovit dan,

Maja Mesić Štrubelj, svetovalka in predavateljica

Naš Center

Paradišče 9, 1293 Šmarje Sap

E-mail naslov

maja@naslonisename.com

Telefon

031 356 801
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja