ČAS, KO JE POTREBNO PREREZATI POPKOVINO

V svoj inbox sem prejela spodnje vprašanje:

 

»Pozdravljeni, imam problem da preveč skrbim za druge. Vsi mi govorijo, da se preveč obremenjujem , a sama to preprosto nosim v sebi. V moji navadi je, da moram vedno za vse poskrbeti in drugim omogočiti, da se počutijo dobro. Zadnje čase me precej skrbi za svojo hči. Stara bo 23 let, a se mi zdi da se izgublja. Ničesar ne naredi do konca (fakulteta, služba) ravnokar pa je zapustila tudi svojega fanta, ker jo dolgočasi – tako pravi ona. Vse skupaj me zelo boli in resnično bi ji rada pomagala, vendar moje pomoči ne sprejme. Velikokrat se najin pogovor konča s prepirom. Imate zame kakšen nasvet?«

Zaskrbljena mama

 

Najprej najlepša hvala za vaše vprašanje. Z veseljem vam odgovorim nanj. Za vas vidim rešitev. V enem stavku bi jo lahko opisala takole:

»Dovolj časa ste skrbeli za druge, čas je da poskrbite tudi zase«.

 

Po vašem pismu vidim, da ste izjemna, dragocena oseba, ki bi si jo vsak želel ob sebi, saj vsi kdaj potrebujemo da nas nekdo malo razvaja in za nas skrbi. Vendar pa ste ob tem pozabili, da morate poskrbeti tudi zase. Vse preveč se osredotočate na svojo okolico in na to da bodo vsi okoli vas srečni. Sploh vaša družina … a žal se lahko še tako trudite ne pozabite, da smo za svojo srečo odgovorni sami. Ne morete si dovoliti, da imate zaradi dejanj drugih VI slabe in negativne dneve. In nikoli ne boste mogli na nekoga toliko vplivati, da bo srečen zgolj zaradi vas, če si sam za to ne prizadeva in deluje v nasprotju s tem kar ga osrečuje.

 

Dogodki in situacije, ki se vam ponavljajo z vašo hčerko in vas tako zelo bolijo, so povezani s tem, ker preveč mislite na to kaj bo naredila ona. V svojih očeh in s svojimi izkušnjami lahko vidite, da dela določene napake, a kljub temu da si izredno želite, da bi ji te »napake« prihranili in jo želite na nek način (seveda iz čiste ljubezni, ki jo čutite do nje) zaščititi to ne bo mogoče. S svojim zaščitniškim odnosom lahko dosežete ravno nasprotni učinek – to da vam ne bo več zaupala in se od vas oddaljila.

 

Poskusite na situacijo raje pogledati iz drugega zornega kota. Vsak izmed nas je oseba zase, prišla na ta svet zato, da zraste, da se nauči veliko novega in se čim bolj osvobodi. Da nam to resnično uspe potrebujemo izkušnje in lekcije. Določene stvari moramo preprosto izkusiti na svoji koži. Ne zato da bi trpeli, ampak zato, ker se iz vsake še tako slabe izkušnje vedno izcimi nekaj čudovitega. Če ljudje nebi šli čez določene izkušnje konec koncev nebi mogli razumeti ljudi okoli sebe in jim pomagati. Če samo pogledamo … vsaka še tako uspešna oseba, na katero se vsi lahko zanesemo in jo občudujemo, ima skoraj vedno za seboj izjemno, navdihujočo zgodbo in izkušnje, ki jih je pridobila na svoji poti. Vsak je na tem svetu s svojim namenom in četudi nekdo dela stvari, ki za njega (po vašem mnenju) niso dobre, ima on sam lahko čisto drugačno mnenje in občutke. In tudi če nekdo dela zares slabo, je karma tista, ki bo poskrbela, da bo nekoč nekje iz slabega moglo zrasti nekaj lepega.

 

Zato vam iz srca svetujem, da se začnete osredotočati nase in svojo srečo. Vzemite to kot neprecenljivo darilo, ki si ga boste poklonili, ker si ga resnično zaslužite.

»Nekoč je potrebno prerezati popkovino«.

 

Čemu takšen naslov zapisa? Zato ker opažam in vedno bolj razumem, da je to za nas mamice izredno težko, a kljub temu nujno potrebno.  Svoje otroke tako ljubimo, da bi za njih v vsakem trenutku naredile vse. A vendar nekoč pride čas, ko je potrebno svoje male ptičke izpustiti iz svojih gnezd, ker le tako lahko svobodno poletijo, tako visoko kot si želijo in zmorejo sami. Ne bomo mogle vsak trenutek svojega življenja odgovarjati za dejanja svojih otrok. Saj vsi poznamo pregovor: Da se naučimo plavati moramo skočiti v vodo. To zagotovo ni najlažji način, je pa najdragocenejša izkušnja ki jo lahko izkusimo. Nič v življenju ne cenimo bolj, kot nekaj kar smo dosegli sami. Na nič v življenju nismo ponosni bolj, kot na tisto kar smo zgradili sami.

Zato je prav, da svojim otrokom dovolimo, da poletijo kot želijo oni. Dajte jim vedeti, da ste vedno tam za njih in da jim boste v oporo vedno, ko bodo to potrebovali, vendar jim dajte tudi čas in prostor, da se oprejo na vas takrat ko bodo to čutili sami  in ne takrat, ko boste vi mislili, da vas potrebujejo. Dekle staro nekaj čez 20 let je že odrasla ženska. Svoje poslanstvo vzgoje ste že opravili in prepričana sem da dobro. Ne glede nato pa jo lahko s pozitivnim zgledom učite celo življenje. Zato je pomembno, da ste najprej resnično srečni vi. Ostali bodo že poskrbeli zase. Sedaj pa je čas, da se posvetite sebi.

 

Z ljubeznijo, Maja

 

Če imate zame vprašanje tudi vi, le pogumno. Na voljo sem vam na maja@naslonisename.com

 

Zapisala: Maja Mesić Štrubelj, dipl. vzgojiteljica, svetovalka in predavateljica

 

Odličen pripomoček, ki vam bo pomagal zgraditi sebe vas čaka pod kategorijo izdelki. ŠKATLICA SAMOZAVESTI vam bo pomagala, da se boste izklesali kot pravi diamant. Naročite jo lahko TUKAJ.

Naš Center

Paradišče 9, 1293 Šmarje Sap

E-mail naslov

maja@naslonisename.com

Telefon

031 356 801
Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja