KO ŽELIŠ ZBEŽATI

Za nami je čudovit vikend, ki pa ni bil samo navaden vikend na morju, ampak je bil med drugim tudi vikend SPOZNANJ.

Ko smo se odločili, da bomo praznike preživeli na morju, sem občutila zares veliko srečo:

  1. Ker lansko leto nismo bili na morju nič (razen starejši sin nekaj vikendov z babico in dedkom), sama pa morje obožujem in brez njega ni poletja,
  2. ker še nikoli nismo nikamor skupaj potovali (kot družinica vseh pet, razen v Prago na operacijo),
  3. ker sem lansko leto Lukasu, ko je ležal v bolnici pripovedovala, kako je šel njegov bratec na morje in mu obljubila, da bom nekoč peljala tudi njega, če bo le zbral še malo moči in se boril.

Obstaja pa še en razlog, za katerega nisem vedela, dokler se sama iskreno nisem vprašala zakaj tako goreče želim preživeti letošnje praznike na morju.

Prava resnica je, da sem želela POBEGNITI.

Pobegniti pred bolečimi spomini. Prejšnje leto, točno na veliki petek sem vesela in polna pričakovanj odšla k zdravniku, da preveri kako moje malo dete napreduje in kdaj ga bom končno lahko stisnila k sebi (bila sem namreč v 40. tednu nosečnosti). Tistega velikega petka se mi je postavil svet na glavo, saj sem izvedela, da moj otrok ni v redu, ni zdrav in ne vedo ali bo preživel. Ostalo zgodbo tako veste in ne bom je več pogrevala … S temi težkimi občutki bolečine in strahu, sem se odpravila domov. To so bili najtežji velikonočni prazniki v mojem življenju. Bila sem prestrašena, majhna punčka, ki ni čutila, da bo zmogla vse to kar je bilo pred njo. Vse kar sem naredila tisti vikend je bilo prepojeno s težkimi občutki, ki so se shranjevali v vsako mojo celico. Barvala sem jajca, se pripravljala na veliko noč in trepetala kaj bo z mojim otrokom, z mojo družino in z mano. Dolge tri dni, vse do velikonočnega ponedeljka, ko se je mali gospodič odločil, da se bo pogumno soočil z vsemi ovirami in preizkušnjami v svojem življenju. In je šel … v boj. In smo šli … Z NJIM.

Danes je ta mali pogumni fant skoraj star že eno leto in vsem nam greje srčke.

Zakaj vam danes to pišem? Ker sem odkrila en svoj negativen zakoreninjen vzorec, ki spi v meni tudi še po letu dni in ogromno terapijah, meditacijah in tehnikah, ki sem jih naredila v procesu celega zdravljenja. Čeprav je danes živahen fant, mi je praznik velike noči pokazal, da je v meni še vedno ostalo nekaj nerazrešenega. Tako močno sem si želela na morje, samo da mi nebi bilo treba barvati pirhov, biti v tem vzdušju in se spominjati grenkih in težkih trenutkov. Vseeno pa so me otročki soočili s problemom in smo barvali jajca, četudi na morju, ker sem vedela, da ne želim biti ujetnik teh občutkov. 🙂 Strah premagan, vzorec pa recimo, da je še v procesu odstranjevanja. Porod je najlepši dan v dnevu mame … no, jaz iskreno priznam, da temu ni bilo tako. Preprosto je bilo preveč skrbi. 

Pri vsej tej zgodbi pa se še zdaleč ne gre samo zame. Predvsem jo delim z vami, zato da vas opomnim, da tudi vi pogledate globoko vase. Vsak izmed nas ima dni, ko se spominja nečesa bolečega ali pa dni, ko je nekoga izgubil. Če se slabo počutite vedno, ko pride kakšna pomembna obletnica ali datum, ko ste nekoga izgubili, pomeni, da svoje izgube še niste predelali. Četudi ste ostalih 364 dni v redu in se vam ne zdi tako. Včasih ljudje mislimo, da smo v redu ali pa si tako goreče želimo biti v redu, da si preprosto ne priznamo, da imamo še vedno problem in da še nismo pomirjeni. Res je, da s tem lahko živimo, čeprav težko … a pozor!

Svoje življenje kreiramo z našimi občutki, problem pa nastane, ko naše življenje niti približno ni tako, kot bi si želeli. Nato se sprašujemo in sprašujemo, zakaj je temu tako in ne najdemo vzroka. No, točno takšni dnevi so NAŠI VZROKI. Pri njih je treba začeti “pucati”, da si resnično uredimo takšno življenje, kot si ga želimo. Ker če ne bomo, se nam bodo težke stvari ponavljale, dokler ne bomo zbrali poguma in se soočili z razreševanjem vzroka. Prav je, da se takšni dnevi zgodijo. Prav je, da ponovno zaboli in stisne v trebuhu … ker le tako lahko te vzroke odkrijemo in dobimo priložnost, da jih razrešimo. Tako se gradi SREČNO ŽIVLJENJE. 🙂 In zato je pomembno, da takšni slabi dnevi ne minejo hitro ampak, da iz njih potegnemo nekaj dobrega tudi zase.

Aja, pa še nekaj … ne mislite, da ste edini, ki kdaj občutite slabe dni, slabe spomine, bolečino, izgubo ali slabo preteklost. Čisto vsak človek na tem planetu ima nekaj … vidite, tudi jaz…. zato kar pogumno na pot raziskovanja vase in razreševanja tistega, kar se je potuhnilo in še vedno spi nekje v vas. Jaz sem že začela s spuščanjem tega in s terapijami zase. Vsi lahko to storite, če pa potrebuješ kakršno koli pomoč skozi mojo izkušnjo in znanje, pa sem ti na voljo. Saj veš … da se malo “nasloniš”. 🙂

Klikni TUKAJ in poglej kakšne oblike pomoči so na voljo.

 

Lep dan,

Maja Mesić Štrubelj, predavateljica, terapevtka in svetovalka